fjernvarme

Fjernvarmen er slått på for vinter-sesongen. Boligdelen får nå fjernvarme fra egen sentral. Den nye sentralen styres helt automatisk av elektroniske følere på taket. Disse styrer temperatur og hastighet til vannet som sirkulerer i radiatorene. Det betyr at varmen vil øke gradvis desto kaldere det blir etter hvert. 

Det er Hafslund som bestemmer temperaturen i radiatorene til enhver tid. Dette styres sentralt fra Hafslund. Hverken styret eller vaktmester kan øke eller senke temperaturen. Nede finner du temperaturkurven for Quadraturen som er fastsatt av Hafslund. Temperaturkurven ligger på det høyeste tillate nivået for sameier i Oslo Sentrum.


RADIATORVARME

Sameiet varmes opp med vannbåren fjernvarme, og radiatorer finnes i alle leilighetene. Anlegget skrus av på våren når været tillater det, og på igjen om høsten når det er behov.

«Min radiator suser og varmer ikke»

I 9 av 10 tilfeller skyldes dette luft i radiatoren. 

Du kan lett tømme radiator for luft med en egen nøkkel eller en skruetrekker. Alle beboere bør tømme radiator for luft regelmessig. Luft i radiator gjør at det varmer dårlig og at det suser.
Radiator tømmes for luft ved å bruke en radiator-nøkkel eller en mindre skrutrekker. Åpne ventilen (meget sakte og forsiktig!) som sitter på motsatt side av varmeregulator, dvs på andre enden av radiator, øverst oppe. Hvis du har regulator på høyre side av radiator, finner du ventilen på tilsvarende sted på venstre side av radiator, og omvendt.  Ha en klut klar i tilfelle det kommer vann ut av ventilen. Når du åpner ventilen, vil du sannsynligvis merke at det kommer luft ut av radiator. Kommer det vann ut, er radiator i orden, og du kan stenge ventilen igjen. 
Når du er ferdig, må du skru på (stenge) ventilen igjen og påse at radiator ikke lekker, og at ventilen ikke drypper vann!!!

Luft i radiatoren medfører nedsatt effekt og susing. Boblelyd kan også oppstå i naboleiligheter. Alle beboere må derfor selv sørge for å lufte ut radiator(er) i sin leilighet etter at anlegget er skrudd på om høsten, slik at varmen kan sirkulere i anlegget uten hindring. Utlufting foretas ved å åpne ventilen og slippe ut luft helt til det pipler ut vann (ha et kjøkkenhåndkle i nærheten for sikkerhets skyld).

Leiligheter i de øverste etasjene har større behov for lufting av radiator.

Styret og vaktmester har ved flere anledninger fått melding om nedsatt temperatur i radiator. Ved nærmere inspeksjon viser det seg at mange beboere har plassert sofaer og andre større møbler/gjenstander foran eller svært nær radiator. Dette vil synke varmeeffekten i stor grad, fordi radiator får redusert luftgjennomstrømning og termostaten vil fort slå av radiatoren. Det er som om man skulle kaste et pledd over radiator...da vil termostaten tro at det er varmt nok i leiligheten og sirkulasjon av varmtvann stenges.

Dermed bør sofaer o.l. være plassert minst 30-50 cm fra radiator.