BRANNINSTRUKS

Levende Lys/flamme

Det er strengt ulovlig å ha levende lys, fakkellys, lykter med levende lys, m.m. ut for ytterdør, i korridor/fellesarealer, i trappoppganger, ganger, og utenfor leilighetsdør. Dette gjelder også utenfor leilighetsdør i samtlige svalganger og takterrasser.

Hva gjør jeg hvis jeg oppdager en brann?
VED BRANN RING TELEFON 110

1.Varsle

Oppdager du brann eller røyk skal brannvesenet varsles uten opphold! Ikke få panikk, oppfør deg rolig og tenk klart!
Brannvesenet må varsles ved at du ringer 110. Samtidig bør du trykke inn nærmest brannmelder i korridor for å varsle alle andre beboere om brannen.

2.Slokke

Ved mindre branntilløp, forsøk å slokke brannen med tilgjengelig slukningsutstyr. Brannslange finnes flere steder i hver etasje. Gjør deg kjent med plassering av brannslanger.
Hver leilighet må også ha manuelt slukningsutstyr som kan benyttes i alle rom.

3.Forhindre spredning

Lukk alle dører og vinduer. Hvis brannen ikke slokkes straks er det særlig viktig at dører til rom hvor det brenner, samt korridorskiller og trappedører holdes lukket for å hindre spredning.

4.Evakuere

Evakuér bygningen! Kommer du ikke ut via utgangsdøren p.g.a. røyk, benytter du balkong-/terrassedør, eller vent på brannvesenet ved et av vinduene i din leilighet. Heiser må ikke brukes ved brann/brannalarm. Ikke gå tilbake til bygningen hvis det er røyk/brann, eller så lenge brannalarmen er på (klokkene ringer). Når brannalarmen er avslått og klokkene ikke lenger ringer, da kan du gå tilbake til leiligheten. Ved evakuering skal alle vente utenfor bygningen på fortauet, ca. 10 meter fra en av hovedinngangene, slik at man ikke sperrer adkomst til Securitas og evt. brannvesenet.

Utløser du falsk brannalarm:

1. Vent ved din leilighetsdør på vekter eller styremedlem for å bekrefte at det dreier seg om falsk alarm. 
Alarmen blir da slått av fortest mulig, og beboerne kan deretter returnere til leilighetene. Får ikke sikkerhetsvakten/Styret kontakt med leiligheten/vedkommende som utløser den falske alarmen, vil neste steg være å tilkalle Brannvesenet for å åpne leilighetsdøren, om nødvendig med makt. Skadene i tilknytting til dette bæres av eier (som kan videresende regningen til leietaker).
2. Lufte godt i din leilighet ved å åpne alle dører og vinduer.

Tilleggsinformasjon til beboere som forårsaker falsk alarm:

Leiligheten som utløser en falsk alarm vil bli belastet for utrykningskostnader av sikkerhetsvakten (ca kr 2.000), og eventuelt Brannvesenet (ca kr 10.000). Eier kan videresende regningen til leietaker.
Det er kun styret, vekterselskapet, vaktmester eller brannvesenet som har myndighet til å skru av falske brannalarmer. Beboere og andre skal verken ringe vekterselskapet for å avbestille en utrykning eller skru av brannvarslingsanlegget i tilfelle falsk brannalarm.
Ubegrunnet utløsning av brannmelder i korridor fører som regel til en utrykning av Brannvesenet. Den ansvarlige vil bli politianmeldt og belastet utrykningskostnaden (ca kr 10.000). Gjør deg kjent med instruksen, så er du forberedt!

Kjøkkenvifte/ ovn: 

Hovedårsakene til falske brannalarmer er:

1. Skittent eller tett kjøkkenviftefilter.

2. Os fra ovn i forbindelse med pizzasteking etter «en lang natt på byen».

3. Popcorn i pose tilberedt i micro, eller tilberedt i kjele på komfyr.

Rens/vask kjøkkenviftefilteret minst en gang i måned. Filteret kan vaskes i oppvaskmaskin. Et rent filter vil øke effekten av kjøkkenvifte og redusere muligheten for falsk brannalarm betraktelig.Er du tilbake hjem og er sliten etter en lang natt på byen, bør du vurdere å droppe pizzasteking og heller bestille en hjemlevert pizza!! Tro på oss... sofa og pizzasteking kl 03.50 er en meget dårlig kombinasjon som kan koste deg minst kr 2.000 hvis det resulterer i en falsk brannalarm! Du blir heller ikke særlig populær blant naboene dine hvis alle må ut av bygget fordi du sovnet med en pizza i ovnen...
Kommer du fra byen og er sulten, bestill heller en pizza pr telefon. Det smaker sannsynligvis bedre og blir vesentlig billigere enn en falsk brannalarm.

Ny rekord i tørrkokutrykninger i Oslo!

 

SJEKKLISTE

Som eier av boligen er du ansvarlig for brannsikkerheten innenfor dine 4 vegger. Ved jevnlige egenkontroller kan du gjøre mye for å redusere brannrisikoen.

Hver dag før du legger deg bør du sjekke

  1. -at alle levende lys er slokket.

  2. -at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av.

  3. -at tv´en er slått av med av-knappen der slike finnes, ikke bare med fjernkontroll.

Hver måned bør du

  1. -teste at den ekstra røykvarsleren (den som ikke er tilkoblet fellesanlegget) fungerer med røyk eller ved å bruke testknappen.

  2. -teste jordfeilbryter i sikringsskapet (gul rund knapp).

Hvert kvartal bør du sjekke

  1. -at nåla i trykkmåleren på brannslokkeapparatet peker på det grønne feltet. Ved pulverapparatet opp ned et par ganger., slik at pulveret ikke klumper seg.

  2. -at husbrannslangen (der det gjelder) er tilkoblet og fungerer.

  3. -at kjøkkenvifta er ren og fri for brannfarlig fett.

Hvert halvår bør du

  1. -gjennomføre brannøvelse med hele familien.

  2. -undersøke om det er svimerker eler sterk varmgang i sikringsskapet.

Hvert år bør du

  1. -se etter svimerker i støpsler, kontakter, lamper og liknende.

ER DU I TVIL OM NOE SPØR STYRET.