En grønn parsell midt i quadraturen

Har du grønne fingre, liker tanken på å dyrke jorda og høste egne grønnsaker og er over middels begeistret for å ta vare på innsekter og mark? Da er muligens parsellhagen i 5 etasje et sted for deg. 

Takhagen i 5. etasje er en kjærkommen myldreplass for et biologisk mangfold i byen. Urbane dyrkingsaktiviteter bidrar til å øke kunnskapen om matproduksjon, biologisk mangfold, jordliv og klima og miljø. Det er et lite bidrag i den store klimakampen, til glede for mange.

Nye regler fra og med 2024:

Parsellhagen har blitt en ettertraktet aktivitet for beboerne i Posthallen. For at flere skal få ta del i dyrkingen har vi måttet justere litt på ordningen. Alle må søke om plass, også de som hadde plass i 2023 (men disse har fortrinn på de første 10 parsellene som skal tildeles i år). Betaling av parsellene skjer først etter at du får tildelt plass.

Det koster kr 1600,- for 2024-sesongen. Da får du to dyrkekasser med jord og tilgang til parsellhagen. Det forventes at du dyrker aktivt og at du bidrar til orden og god stemning under hele sesongen.  Utveksling av erfaring og kunnskap er kjærkomment. All dyrking skal skje på økologiske prinsipper, det vil si uten bruk av kjemikalier og kunstgjødsel. Medlemmer får tilgang på en face book side med mye god informasjon. En beboer administrerer hagen og er behjelpelig hvis det er noe man lurer på. 

Det er 15 hageparseller (2 kasser pr parsell) som tildeles i år. Hver beboer får kun 1 hageparsell i utgangspunkt. Flere hageparseller kan tildeles til samme person hvis de blir ledige. Tildeling av hageparsellene gjelder for én sesong av gangen, og må søkes om til styret hvert år.

Styret har lyttet til de mange tilbakemeldingene vi har fått om hvordan ordningen har fungert og hvordan den oppleves av både de som er med i ordningen, og de som ønsker å bli med. Det var 2 gjennomgående ønsker: kontinuitet og fornying.

Styret ser fordeler ved å ha en viss kontinuitet i de som er med i ordningen, slik at man ikke må starte helt på nytt hvert eneste år. Det er også flere som ønsker å kunne plante flerårige vekster når de først har fått tildelt en hageparsell. Samtidig er det viktig at nye brukere slipper til hvert år, og at det skjer en gradvis fornying.

Som følge av erfaringene fra tidligere år, vil tildeling av hageparseller skje etter 2 grupper hvert år:

GRUPPE 1 (10 hageparseller)

  • 10 hageparseller tildeles i opptil 2 år til deltakere som er med i Gruppe 1. Det vil si, får du tildelt hageparsell første året, får du automatisk tildelt samme parsell også år nr. 2. Er det flere enn 10 deltakere som ønsker å fortsette å ha hageparsell, blir det loddtrekning blant de som har deltatt i 2 eller flere år for å velge de som må ut. Er det mindre enn 10 deltakere som ønsker å fortsette, får de som allerede er i Gruppe 1 fortrinn til å fortsette så lenge det er ledige kasser i gruppe 1.

GRUPPE 2 (5 hageparseller)

  • 5 hageparseller tildeles hvert år til NYE deltakere. Er det flere enn 5 nye søkere, blir deltakere valgt etter loddtrekning. Det føres ikke opp ventelister til kommende år. Du vil da automatisk bli med i Gruppe 1, dvs, du får samme hageparsell i minst 2 år, hvis du ønsker det året etter.

Også i år, stilles det krav til vedlikehold og stelling av tildelte hageparseller, fordi erfaringen fra tidligere år viser at noen av parsellene står tomme og ikke blir benyttet samtidig som det er mange som ikke får plass.

Terrassen vil være tilgjengelig mellom kl 08.30 og 22.30, alle dager.  

Under her finner du søknadsskjemaet. Vent med å betale til du får svar om du har fått tildelt plass (uansett om du hadde plass i 2023 eller ikke). Du må derfor krysse av for at du IKKE har fått en bestillingskode!